Μεταφράστηκε από Anarch

By Rockwallaby

Μετά την ανάγνωση του τίτλου μπορεί να σκεφτείτε,

Εντάξει, Μπράιαν, χτύπησες το κεφάλι σου ή πήρες τα φάρμακά σου αυτή την εβδομάδα; Ξέρεις ότι η Atlantis έχει ήδη κυκλοφορήσει, έτσι δεν είναι;

Να είσαι σίγουρος, είμαι καλά, δεν έχω αμνησία και το κομμάτι με τα φάρμακα… Χμμ, πρέπει να το ελέγξω αυτό… Πέρα από την πλάκα, άσε με να σου εξηγήσω

Κύρια έκδοση vs. λειτουργία διόρθωσης vs. ενδιάμεση έκδοση

Θέλω να ξεκινήσω με τη διευκρίνιση ότι το EndeavourOS είναι μια κυλιόμενη έκδοση και ότι οι αλλαγές και οι ενημερώσεις στα ISO μας επηρεάζουν μόνο την εμπειρία εγκατάστασης και την ενημέρωση της offline έκδοσής μας. Δεν κρατάμε πίσω τα πακέτα με κανέναν τρόπο. Οι αριθμοί των σημειακών εκδόσεων στο όνομα του ISO αναφέρονται απλώς στο έτος έκδοσης ακολουθούμενο από τον αριθμό των εκδόσεων σε αυτό το έτος. Έχοντας πει αυτό, ας επιστρέψουμε στην έκδοση Atlantis neo και ας δούμε τι συμβαίνει:

Κύρια έκδοση – Η πρόσφατη έκδοση του Atlantis ήταν μια σημαντική έκδοση που περιείχε πολλές βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά που δημιουργήθηκαν και υλοποιήθηκαν από την ομάδα των προγραμματιστών μας, εκτός από τις τακτικές ενημερώσεις των πακέτων upstream. Μια κύρια έκδοση θα “γιορτάζεται” επίσης με μια νέα ταπετσαρία και ένα νέο κωδικό όνομα εμπνευσμένο από υπάρχοντα ή φανταστικά ονόματα διαστημοπλοίων.

Λειτουργία Hotfix – Αυτό είναι ένα εργαλείο εξπρές για την ομάδα ανάπτυξης για την προώθηση μικρών διορθώσεων σφαλμάτων σε ένα κυκλοφορημένο ISO. Αυτές οι διορθώσεις μπορεί να είναι, διορθωμένα σφάλματα που δημιουργήθηκαν από εμάς, σενάρια παράκαμψης για την επιδιόρθωση ενός σφάλματος upstream ή διορθώσεις σφαλμάτων upstream που δεν επηρεάζουν άλλα πακέτα στο ISO. Απλά δείτε το ως ένα τσιρότο, οι διορθώσεις που προωθούνται από αυτή τη λειτουργία είναι απλώς προσωρινές επιδιορθώσεις.

Ενδιάμεση έκδοση – Μια ενδιάμεση έκδοση αποστέλλει μια ελαφρώς ενημερωμένη έκδοση μιας πρόσφατης κύριας έκδοσης, χωρίς την προσθήκη νέων λειτουργιών ή νέων ταπετσαριών. Οι διορθώσεις που περιέχουν αυτές οι εκδόσεις είναι, αντιστρεπτές λύσεις λόγω μιας διόρθωσης από το upstream ή/και διορθώσεις σφαλμάτων από το upstream ή αλλαγές που επηρεάζουν επίσης τη συμπεριφορά άλλων πακέτων στο ISO. Φυσικά, με αυτές τις αλλαγές, θα αποστέλλονται επίσης όλες οι ενημερώσεις πακέτων upstream.

Αν χρειαστεί, θα κυκλοφορήσουμε το πολύ δύο ενδιάμεσα ISO μεταξύ των κύριων εκδόσεων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κύρια έκδοση δεν πρόκειται να έχει κατά κανόνα δύο ενδιάμεσα ISO. Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει μία ενδιάμεση έκδοση ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα και το χρονοδιάγραμμα.

Αυτές οι εκδόσεις θα φέρουν το όνομα της τελευταίας κύριας έκδοσης ακολουθούμενο από τις προσθήκες, όπως είναι, neo και nova.

Σχετιζόμενοι ελαφρώς με το θέμα του διαστήματος, εμπνευστήκαμε από τον κόσμο της αεροπορίας για την ονομασία αυτών των εκδόσεων. Όλοι γνωρίζουν το επιτυχημένο Boeing 737 και το αναθεωρημένο μοντέλο του, το 737 MAX, ή την Airbus με το εξίσου επιτυχημένο μοντέλο A320 που ονομάζει το αναθεωρημένο… A320 NEO…

Τι γίνεται με τη μείωση του φόρτου εργασίας;

Οι παρατηρητικοί αναγνώστες ανάμεσά σας ίσως έχουν παρατηρήσει ότι έγραψα για τη μείωση του φόρτου εργασίας για την ομάδα ανάπτυξης με την προσθήκη της δυνατότητας hotfix στην ανακοίνωση της έκδοσης του Atlantis. Πώς ταιριάζουν λοιπόν αυτές οι ενδιάμεσες εκδόσεις σε αυτό, δεν προσθέτουν περισσότερη πίεση και δουλειά στην ομάδα;

Λοιπόν, ναι και όχι και θα σας εξηγήσω.

Βλέπετε, τα hotfix patches είναι συχνά αποτέλεσμα διορθώσεων σφαλμάτων που δημιουργήθηκαν από την ομάδα ανάπτυξης και την κοινότητα που προσφέρει μια λύση για ένα τέτοιο σφάλμα. Έτσι, αυτές οι επιδιορθώσεις μπορούν να προωθηθούν αρκετά γρήγορα χάρη στα πολλά μέλη της κοινότητας με τεχνολογικές γνώσεις που διαθέτουμε εμείς και ολόκληρη η κοινότητα του Linux.

Με την κυκλοφορία των neo και nova η ομάδα ανάπτυξης έχει σχετικά ευκολότερη δουλειά να εφαρμόσει τις upstream διορθώσεις και αλλαγές, επειδή τότε οι διορθώσεις είναι μικρότερες σε αριθμό, γεγονός που τις καθιστά εύχρηστες και συνεπώς καλύτερα συντηρήσιμες. Κατά κανόνα, δεσμεύουμε αλλαγές και διορθώσεις σφαλμάτων upstream μόνο με μια ενδιάμεση έκδοση, καθιστώντας την εργασία πιο απλή. Στο τέλος, αυτό θα απλοποιήσει επίσης την εργασία που γίνεται με τα νέα χαρακτηριστικά που δημιουργούμε εμείς για μια κύρια έκδοση.

Επίσης, θα μειώσει το μέγεθος των ανακοινώσεων των εκδόσεών μας, εμποδίζοντας τους μεταφραστές μας να περιέλθουν σε κατάσταση απόγνωσης…

Η ομάδα εργάζεται επίσης πάνω σε μια μέθοδο αυτόματης δημιουργίας αυτών των ISO και οι πρώτες δοκιμές είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά θα σας ενημερώσουμε σχετικά στο εγγύς μέλλον.

Η έκδοση Atlantis neo

Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε επίσης την πλήρη λίστα των χαρακτηριστικών που έρχονται με το Atlantis εδώ, το Atlantis neo έρχεται με αυτές τις πρόσθετες διορθώσεις πάνω από την αρχική λίστα:

  • – Σε περίπτωση κακής/χαμηλής σύνδεσης με το διαδίκτυο ή τον καθρέφτη, το Pacman δεν θα διακόψει τις λειτουργίες του, με αποτέλεσμα την αποτυχημένη εγκατάσταση. Αντίθετα, θα προσπαθήσει έως και έξι φορές, ενώ θα αναζητά πακέτα. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την αποτυχημένη εγκατάσταση.
  • – Οι κρυπτογραφημένες εγκαταστάσεις με BTRFS λειτουργούν τώρα επιλέγοντας διαμέρισμα SWAP και αδρανοποίηση, χάρη στο μέλος της ομάδας μας και συντονιστή Dalto.
  • – Το γεγονός ότι το Budgie δεν μπορούσε να αφήσει τον χρήστη να έχει πρόσβαση στο μενού λειτουργίας μετά την αδρανοποίηση και την αναστολή λειτουργίας έχει πλέον διορθωθεί με την προσθήκη του gnome-power-manager από προεπιλογή. Ένα μεγάλο μπράβο στην κοινότητα του Big Daddy Linux που ανέφερε αυτό το σφάλμα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας πρόκλησης διανομών την εβδομάδα 49.
  • – Το Calamares επιτρέπει τώρα εγκαταστάσεις σε συστήματα με λιγότερα από 2 GB RAM.
  • – Το Virtualbox-ext-oracle έχει αφαιρεθεί από το repo μας λόγω της συμφωνίας άδειας χρήσης της Oracle που δεν επιτρέπει την αναδιανομή του πακέτου.
  • – το power-profiles-daemon έχει αντικαταστήσει το TLP για καλύτερη συμβατότητα με το υλικό, με αποτέλεσμα την λιτή και ελάχιστη εξοικονόμηση ενέργειας από προεπιλογή. Για τους χρήστες του Gnome και του Plasma, το power-profile-daemon θα ενσωματωθεί στο μενού ρυθμίσεων του DE.

Μια μικρή χριστουγεννιάτικη έκπληξη

By Shjim

Κανονικά, οι βελτιώσεις και οι διορθώσεις που αναφέρονται παραπάνω θα ήταν το τέλος της ανακοίνωσης μιας κανονικής έκδοσης neo. Αλλά το Atlantis neo είναι η πρώτη ενδιάμεση έκδοση στο νέο μοντέλο έκδοσης και επειδή βρισκόμαστε στην περίοδο των διακοπών, προσθέσαμε μια μικρή χριστουγεννιάτικη έκπληξη για εσάς.

  • – Το LxDe έχει προστεθεί ως επιλογή στο μενού επιλογών DE και θα εγκατασταθεί με μια βασική εγκατάσταση vanilla.
  • – Το Openbox έχει προστεθεί στις κοινοτικές μας εκδόσεις με μια βασική και ελαφρώς θεματική εγκατάσταση.
  • – Το Qtile έχει προστεθεί στις εκδόσεις της κοινότητάς μας, το WM που βασίζεται στην Python, επίσης έρχεται με μια ελαφρώς θεματική και βασική εγκατάσταση για να σας δώσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα με το WM.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα προγραμματιστών της κοινότητάς μας για τη σκληρή δουλειά και την επιμονή τους στη δημιουργία αυτών των εκδόσεων και την κοινότητα για την παροχή ανατροφοδότησης κατά τη δοκιμή τους.

” Για εμάς, ο καθένας από εσάς είναι ένα πολύτιμο αστέρι που λάμπει στην ταπεινή μας προσπάθεια…”.

Η ομάδα του EndeavourOS

Παρά τη γενική αίσθηση που έχουμε όλοι κοιτάζοντας πίσω στο 2021, για εμάς, αυτή η χρονιά ήταν μια εξαιρετική χρονιά που μας έφερε μια διευρυνόμενη ενθουσιώδη και αγαπημένη κοινότητα. Είναι πραγματικό προνόμιο να περιβάλλεται κανείς από μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων όπως εσείς.

Δεν μπορούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αγάπη και την υποστήριξη που μας δώσατε το 2021. Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη σε καμία γλώσσα του κόσμου που να αποδίδει τη συμμετοχή σας μαζί μας, δικαιοσύνη. Αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των περιορισμένων δυνατοτήτων μου.

Για να παραμείνουμε στο θέμα του διαστήματος, εμείς είμαστε αυτοί που εκτοξεύουμε νέες πληροφορίες στο διάστημα, αλλά εσείς… εσείς είστε οι εκπληκτικά γρήγοροι δορυφόροι γύρω μας που μεταδίδουν τον κώδικά μας και τον αναμειγνύουν με την αγάπη και τον ενθουσιασμό σας στο άπειρο και πέρα από αυτό, δίνοντας στη διανομή αυτό το ξεχωριστό ζεστό και φιλόξενο πρόσωπο.

Για εμάς, ο καθένας από εσάς είναι ένα πολύτιμο αστέρι που λάμπει στο ταπεινό μας Endeavour… Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τη ζεστασιά, την αγάπη, τον ενθουσιασμό, τη σοφία και το φως σας, γιατί, χωρίς αυτά, το EndeavourOS δεν θα ήταν τόσο δυνατό όσο είμαστε σήμερα…

Καλές γιορτές σε όλους και σε μια φανταστική συνέχεια του ταξιδιού μας το 2022…

Μπορείτε να κατεβάσετε το Atlantis neo από εδώ.

Categories: Greek