Μεταφράστηκε από Anarch

By Shjim

Ναι, όπως ίσως παρατηρήσατε στον τίτλο, έχουμε αρχίσει να ονομάζουμε τις κυκλοφορίες μας και είμαστε περισσότερο από υπερήφανοι που σας παρουσιάζουμε την τελευταία μας, την Atlantis.


Ο λόγος για τον οποίο αρχίσαμε να δίνουμε ονόματα στις κυκλοφορίες έχει να κάνει με την αλλαγή της μεθόδου εργασίας μας. Η ομάδα μας έχει μεγαλώσει από την τελευταία έκδοση και προκειμένου να δώσουμε χρόνο σε κάθε μέλος της ομάδας να κάνει τη δουλειά του, παγώνουμε πλέον την ανάπτυξη του ISO σε ένα συγκεκριμένο σημείο και για να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη σύγχυση την ονομάζουμε έκδοση Δεκεμβρίου, ενώ το ISO έχει στο όνομά του ημερομηνία Νοεμβρίου. Επίσης, τονίζεται ο παράγοντας διασκέδαση σε αυτό το έργο. Όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς απλά διασκεδάζουμε δημιουργώντας και μοιραζόμενοι τη δουλειά μας μαζί σας.


Για να παραμείνουμε στο θέμα του διαστήματος, ονομάσαμε αυτή την έκδοση με το όνομα του μεγαλύτερου αδελφού του Endeavour, του διαστημικού λεωφορείου Atlantis, και οι μελλοντικές μας εκδόσεις θα φέρουν τα ονόματα άλλων διαστημικών σκαφών… Και όχι, δεν πρόκειται να υπάρξει έκδοση του Endeavour, ούτε κάποια με τα ονόματα των προβληματικών διαστημικών λεωφορείων όπως το Columbia ή το Challenger, σε περίπτωση που αναρωτιέστε…

EndeavourOS united

By Rockwallaby

Πριν μπω στις λεπτομέρειες της νέας έκδοσης, ξεκινάω με μια μικρή προσθήκη που έγινε στην ιστοσελίδα και μια κρυφή ματιά στα μελλοντικά μας σχέδια. Με αυτό, ελπίζω επίσης να απαντήσω σε κάποιες καυτές ερωτήσεις και αιτήματα που έχουμε λάβει από εσάς.
Όταν το έργο ξεκίνησε το 2019, ήμασταν ήδη περιτριγυρισμένοι από μια διεθνή χρήσιμη κοινότητα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, δημιουργήθηκαν επίσης κάποιες ομάδες Telegram με γνώμονα την κοινότητα για να ξεπεραστούν κάποια γλωσσικά εμπόδια στην αναζήτηση βοήθειας. Εξάλλου, όταν προσπαθεί κανείς να αναζητήσει απαντήσεις, είναι πιο εύκολο να τις εκφράσει στη μητρική του γλώσσα.
Αυτές οι ομάδες αποτελούν βασικό κλειδί για την εκπροσώπηση της φιλικής ατμόσφαιρας της κοινότητας του έργου, οπότε είναι καιρός να αναγνωρίσουμε αυτές τις ομάδες Telegram στον ιστότοπό μας.

Οι ομάδες γλωσσών Telegram που εκπροσωπούνται για το EndeavourOS είναι τα ισπανικά, τα ολλανδικά, τα τουρκικά και φυσικά η επίσημη ομάδα μας στα αγγλικά. Μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο στην ενότητα Κοινότητα στην επάνω γραμμή του μενού για να συμμετάσχετε σε αυτές.

Discourse, το φόρουμ του ελβετικού μαχαιριού του στρατού

Έχοντας πει αυτό, δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να τονίσω ότι το φόρουμ μας έχει επίσης εκπροσώπηση στις ακόλουθες γλώσσες: Αραβικά, Καταλανικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Χίντι, Ελληνικά, Ιταλικά, Φιλιππινέζικα, Πολωνικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σινχάλα, Ισπανικά, Τουρκικά και Ουκρανικά.


Το λογισμικό φόρουμ Discourse είναι ανοικτού κώδικα και λειτουργεί άψογα σε όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των tablet και των τηλεφώνων. Έτσι, αν δεν αισθάνεστε άνετα να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό με τον αριθμό τηλεφώνου σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας στο φόρουμ ανοίγοντάς τον στο πρόγραμμα περιήγησης και προσθέτοντας τη διεύθυνση ως συντόμευση στην οθόνη έναρξης της κινητής συσκευής σας. Αφού το κάνετε αυτό, θα δείτε το λογότυπό μας στην οθόνη, η συντόμευση σας ειδοποιεί επίσης, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, σαν να πρόκειται για μια εγγενή εφαρμογή που εκτελείται στην κινητή σας συσκευή.

Μια κρυφή ματιά στο μέλλον

By Rockwallaby

Με αφορμή τις εκπροσωπούμενες γλώσσες που αναφέρθηκαν παραπάνω, πρόκειται να ξεκινήσω ένα έργο για την πολυγλωσσία του κύριου δικτυακού τόπου τις επόμενες εβδομάδες, δουλεύοντας σε κάθε γλώσσα σταδιακά. Το ποια γλώσσα θα εμφανιστεί πρώτη εξαρτάται από τον διαθέσιμο χρόνο των εθελοντών μεταφραστών μας. Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ολόκληρο το έργο μέχρι το τέλος του 2022. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε σε αυτό, απλά επικοινωνήστε μαζί μου (Bryanpwo) στο φόρουμ, στο Telegram ή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας στον ιστότοπο.


Παρόμοια με την έκδοση του Αυγούστου, το Atlantis επικεντρώνεται απλώς σε τεχνικές βελτιώσεις, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, αλλά έχουμε λάβει αιτήματα αν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κάποιες περισσότερες επιλογές DE και WM στο Calamares.


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες κοινοτικές εκδόσεις υπό προετοιμασία, όπως το Qtile, το Openbox και ένα ολοκαίνουργιο WM που ονομάζεται Worm και δημιουργήθηκε από τον Codic12, έναν από τους προγραμματιστές των κοινοτικών εκδόσεών μας. Θα τις κυκλοφορήσουμε μόλις είναι έτοιμες.
Όσον αφορά τις DE, εξετάζουμε την προσθήκη των UKUI, LXDE και ίσως την επιστροφή του Deepin στο εγγύς μέλλον.

Μιλάμε επίσης με έναν ενεργό Γάλλο προγραμματιστή της κοινότητας Linux Gaming για να δημιουργήσουμε μια έτοιμη έκδοση για Gamers.


Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, δεν έχουμε ξεχάσει το EndeavourOS ARM. Πριν από ένα χρόνο, υποσχεθήκαμε μια βελτιωμένη εμπειρία εγκατάστασης και τώρα που η σκόνη κατακάθεται γύρω από το έργο ISO-NEXT, θα εργαστούμε για την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.

Η έκδοση Atlantis

Wallpaper by Shjim

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που παρουσιάσαμε την ανανεωμένη έκδοση του ISO-NEXT και η ανταπόκριση που λάβαμε γι’ αυτό ήταν ένας πραγματικός θησαυρός χρήσιμων ανατροφοδοτήσεων, οπότε σε όλους όσους υπέβαλαν τα ευρήματά τους, σας ευχαριστώ πολύ! Η συμβολή σας μας βοήθησε να ωθήσουμε το EndeavourOS στο επόμενο επίπεδο.


Όπως είπαμε και πριν το Atlantis στέλνει πολλές τεχνικές βελτιώσεις, για να είμαστε σαφείς οι βελτιώσεις για τις οποίες μιλάμε αφορούν κυρίως την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος.
Όταν τρέχετε ήδη το EndeavourOS, έχετε ήδη λάβει τις τελευταίες ενημερώσεις και στην περίπτωση των πρόσφατα προστιθέμενων ταπετσαριών της κοινότητας, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στο κουμπί στην εφαρμογή καλωσορίσματος Download more EndeavourOS wallpapers για να τις ανακτήσετε.

Βελτιώσεις και προσθήκες εφαρμογών EOS

  • Οι χρήστες της NVIDIA έχουν έναν νέο έλεγχο λογικής για τις ενημερώσεις NVIDIA και πυρήνα. Ο έλεγχος βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων εκκίνησης μετά την ενημέρωση. Οι εφαρμογές UpdateInTerminal, eos-update-notifier και welcome περιλαμβάνουν αυτόν τον έλεγχο ενημέρωσης.
  • Το Welcome διαθέτει ένα νέο κουμπί DE: information (DE είναι το όνομα της εγκατεστημένης επιφάνειας εργασίας) και ανοίγει το πρόγραμμα περιήγησης στην ειδική σελίδα πληροφοριών DE.
  • Το eos-apps-info προστίθεται από προεπιλογή.
  • Ο βοηθός eos-apps-info-helper είναι πλέον ικανός να εμφανίζει πληροφορίες για πολλές περισσότερες εφαρμογές και υποστηρίζει τη χρήση ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, το οποίο μπορείτε να διαμορφώσετε μόνοι σας.
  • Έγινε μια προσθήκη στο paccache-service-manager, το οποίο τώρα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο ελέγχου για τη διαγραφή της προσωρινής μνήμης cache των απεγκατεστημένων πακέτων.
  • Ένα νέο και βελτιωμένο παράθυρο διαμόρφωσης του χρονοδιαγράμματος για το eos-update-notifier.
  • Η συνάρτηση grub-tools προσθέτει τώρα πληροφορίες και προειδοποιήσεις όταν χρειάζεται σχετικά με τη μεταβλητή GRUB_DISABLE_OS_PROBER στο αρχείο /etc/default/grub.
  • Μια βελτίωση στο AKM που επισημαίνει τον τρέχοντα εκτελούμενο πυρήνα με το σύμβολο *.

Calamares

  • Η επιλογή για την αποστολή αρχείων καταγραφής όταν μια εγκατάσταση απέτυχε λειτουργεί τώρα ξανά.
  • Το Calamares μπορεί πλέον να διαβάζει την έξοδο από τις ενέργειες του pacman και θα εμφανίζει την εγκατάσταση των πακέτων κάτω από τη γραμμή προόδου. Με αυτή την προσθήκη δεν χρειαζόμαστε πλέον το δεύτερο τερματικό εντοπισμού σφαλμάτων για να δείξουμε τις εξόδους καταγραφής από το pacman για τα σενάρια pacstrap και cleaner.
  • Κάνουμε τώρα χρήση της τυχαίας ονομασίας της διαδρομής EFI, για να αποφύγουμε την αντικατάσταση της καταχώρησης efi κατά την εγκατάσταση ενός δεύτερου συστήματος EndeavourOS παράλληλα με τη χρήση του ίδιου ESP.
  • Η ταυτόχρονη εγκατάσταση του XFCE και του i3 είναι και πάλι δυνατή – χρησιμοποιώντας την παλιά μέθοδο για την εγκατάσταση του i3 setup/theme (φέρνοντάς το από το GitHub/GitLab) προς το παρόν, αντί για το πακέτο skel για το i3, ώστε να μπορούμε να έχουμε το i3 themed όπως χρησιμοποιείται στο XFCE.
  • Το fstrim.timer είναι τώρα ενεργοποιημένο από προεπιλογή.
  • Το ιδιόκτητο πρόγραμμα οδήγησης της Nvidia – DRM modesetting είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, για να λυθεί το πρόβλημα της εκκίνησης σε μαύρη οθόνη για τα συστήματα Optimus.
  • Το πρόγραμμα οδήγησης της Nvidia εξακολουθεί να εγκαθίσταται από προεπιλογή αν ο χρήστης κάνει εκκίνηση από την επιλογή Nvidia Boot Option, τώρα το nvidia-drm.modeset=1 θα προστεθεί στη γραμμή του πυρήνα grub για να αποτρέψει την εκκίνηση του συστήματος με το Nouveau.
  • Το BTRFS χρησιμοποιεί τώρα το zstd για εγκατάσταση τόσο σε SSD όσο και σε HDD.
  • Ένα ξεκαθάρισμα της λίστας πακέτων στο i3-wm και σε όλες τις επιλογές DE για την εγκατάσταση μόνο των πιο απαραίτητων ρυθμίσεων.
  • Τα πακέτα του EndeavourOS repo και η εφαρμογή καλωσορίσματος συνδέονται τώρα με το GitLab από προεπιλογή, για να αποφευχθούν προβλήματα για χρήστες σε χώρες που έχουν μπλοκάρει το GitHub. Παρόλο που η επιλογή σύνδεσης στο GitHub εξακολουθεί να υπάρχει για όσους το επιθυμούν.
  • Για τον ίδιο λόγο έχουμε αφαιρέσει το GitHub από τη λίστα καθρεπτών μας.
  • Η μέθοδος για την εγκατάσταση μιας από τις εκδόσεις της κοινότητας έχει αλλάξει. Τώρα επιλέγετε πρώτα την έκδοση κοινότητας, η οποία είναι ένα πακέτο σταθερών ρυθμίσεων που δεν μπορεί να τροποποιηθεί για να αποφύγετε αποτυχημένες εγκαταστάσεις, και στη συνέχεια φτάνετε στην ενότητα βασικών πακέτων όπου μπορείτε να αποεπιλέξετε ορισμένα πακέτα αν το επιθυμείτε. Αν όχι, μπορείτε να το αφήσετε ως έχει, κάτι που συνιστάται ιδιαίτερα για νέους και άπειρους χρήστες. Για να γίνει λίγο πιο κατανοητό εδώ είναι ένα βίντεο:

ISO and Running systems

  • Το OS prober είναι και πάλι εγκατεστημένο από προεπιλογή για μια καλύτερη εμπειρία διαχείρισης πολλαπλών εκκινήσεων σε διάφορα συστήματα.
  • Βελτίωση για την εκκίνηση legacy, η ετικέτα πληροί τώρα τις απαιτήσεις για τη μορφοποίηση FAT.
  • Προσφέρουμε τώρα τη δυνατότητα να γράψετε τις δικές σας εντολές bash στο αρχείο user_commands.bash. Αυτή η δυνατότητα είναι μια προηγμένη επέκταση της υπάρχουσας δυνατότητας στο αρχείο user_pkglist.txt.
  • Η εκκίνηση Legacy/Bios έχει τώρα ένα σταθερό όνομα ετικέτας για να είναι συμβατή με παλαιότερα συστήματα Bios.
  • Το πρόγραμμα οδήγησης r8168 δεν εγκαθίσταται πλέον στο ISO, το module r8169 από τον πυρήνα χρησιμοποιείται από προεπιλογή κατά την εκκίνηση του ISO. Ωστόσο, η αυτόματη ανίχνευση καθιστά δυνατή την εγκατάσταση και τη μετάβαση στη μονάδα r8168, αν χρειαστεί, με ένα αναδυόμενο μήνυμα που εμφανίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν επιλεγεί, το σύστημα θα εγκαταστήσει το πρόγραμμα οδήγησης τοπικά από το ISO (δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο) και θα ενεργοποιήσει τη μονάδα r8168, η οποία θα χρησιμοποιείται επίσης στο εγκατεστημένο σύστημα.
    Έχουν γίνει διορθώσεις VMD για την αποφυγή του προβλήματος των μονάδων τεχνολογίας Intel RST που δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα.
  • Για να αναγνωριστούν από το σύστημα ορισμένες μονάδες δίσκου M.2 που βασίζονται σε PCIe, προστέθηκε nvme_load=YES στο GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT στο αρχείο /etc/default/grub από προεπιλογή.
  • Το SWAY WM χρησιμοποιεί πλέον το ly DM ως λύση αντιμετώπισης λόγω προβλημάτων του lightdm σε συνδυασμό με το WM.
  • Το Pipewire είναι πλέον ενεργοποιημένο από προεπιλογή.
  • Προστέθηκαν μερικές νέες ταπετσαρίες της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την ανακοίνωση.
  • Προστέθηκε μια λειτουργία hotfix στο ISO, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να προωθήσουν άμεσα μια άμεση διόρθωση σφαλμάτων στο ISO χωρίς να δημιουργήσουν ένα νέο. Η λειτουργία hotfix θα ξεκινήσει αυτόματα στην εφαρμογή Welcome, ελέγχοντας και κατεβάζοντας διορθώσεις πριν ξεκινήσει το Calamares. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο από αυτή την έκδοση και μετά, οπότε οι προηγούμενες εκδόσεις δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό ενσωματωμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ISO βρίσκεται επίσης σε κυλιόμενη έκδοση, ο offline εγκαταστάτης περιοδικά εξακολουθεί να χρειάζεται μια νέα έκδοση ISO. Το χαρακτηριστικό hotfix μας δίνει μόνο την ευκαιρία να προβλέψουμε γρηγορότερα όταν εμφανίζεται ένα σφάλμα, βοηθά επίσης στη μείωση του φόρτου εργασίας για την ομάδα ανάπτυξης.

Απλά διασκεδάστε με αυτό!

Σε όλους τους επίδοξους αστροναύτες και ναυτικούς του EndeavourOS που θέλουν να δοκιμάσουν το Atlantis, έχω να πω δύο σημαντικά πράγματα.


Πρώτον, παρόλο που δοκιμάσαμε προσεκτικά αυτή την έκδοση, να έχετε κατά νου ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε κάθε λειτουργικό υλικό στον κόσμο, αυτό το έργο είναι τελικά μια εργασία αγάπης. Αν πέσετε πάνω σε κάποιο πρόβλημα, απλά ενημερώστε μας και μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την εμπειρία εγκατάστασης.


Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, δεν είστε μόνοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, η φανταστική μας κοινότητα είναι εκεί για να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το Endeavour σας, απλά διασκεδάστε!


Ελπίζω να σας δώσαμε την έμπνευση να δοκιμάσετε την έκδοση της Ατλαντίδας μας, γιατί ήταν καθαρή ευχαρίστηση για εμάς να τη δημιουργήσουμε για εσάς.

Αγάπη,


Όλη η ομάδα ανάπτυξης του EndeavourOS, οι συντονιστές, οι μεταφραστές και τα μέλη της κοινότητας.

Download page

Categories: Greek

1 Comment

Καλές διακοπές, η Atlantis neo έφτασε – EndeavourOS · December 17, 2021 at 6:28 pm

[…] την πλήρη λίστα των χαρακτηριστικών που έρχονται με το Atlantis εδώ, το Atlantis neo έρχεται με αυτές τις πρόσθετες διορθώσεις […]

Comments are closed.