Fordította: bit_thanos

By Rockwallaby

A címet olvasva talán arra gondolsz hogy,

Oké, Brian biztosan beüthette a fejét vagy nem vette be a gyógyszerét a héten, hiszen az Atlantis már korábban elérhető volt, ugye?!?

Megnyugtatlak, jól vagyok. Nincs emlékezet kiesésem és gyógyszerre sincs szükségem… bár orvosnál, még nem voltam… Tréfát félretéve, engedd meg, hogy elmagyarázzam!

Major release vs. hotfix feature vs. interim release

Először is szeretném tisztázni, hogy az EndeavourOS egy gördülő kiadás “rolling release”, és hogy az ISO-kon lévő változások és frissítések csak a telepítés élményét és az offline kiadásunk frissítését érintik. Semmilyen módon nem tartunk vissza csomagokat. Az ISO névben szereplő pontszerű kiadási számok egyszerűen a kiadás évére utalnak, amelyet az adott év kiadásainak száma követ. Miután ezt tisztáztuk, térjünk vissza az Atlantis neo-hoz, és nézzük is meg, mi történik itt:

Major release – A legutóbbi Atlantis kiadás egy fő kiadás “major release” volt, amely a rendszeres forrásról érkező “upstream” csomagfrissítések mellett számos, a fejlesztői csapatunk által létrehozott és megvalósított fejlesztést és új funkciót tartalmazott. Egy nagyobb, fő kiadás mellé általában egy új háttérkép és egy új kódnév is párosul, amelyet létező vagy kitalált űrhajónevek ihlettek.

Hotfix feature – Ez egy gyorsjavító eszköz a fejlesztőcsapat számára, hogy apró hibajavításokat tegyen közzé egy már meglévő ISO-hoz. Ezek lehetnek általunk javított hibák, ideiglenes “workaround” szkriptek egy upstream hiba javítására, vagy olyan upstream hibajavítások, amelyek nem zavarják az ISO-n lévő többi csomagot. Tekints erre úgy, mint egy sebtapaszra, az ezzel a funkcióval kiadott javítások csupán ideiglenesek.

Interim release – Az átmeneti kiadás egy nemrég megjelent fő kiadás enyhén frissített változatát szállítja, új funkciók vagy új háttérképek hozzáadása nélkül. A javítások, amelyeket ezek a kiadások tartalmazhatnak, egy már előzőleg kiadott ideiglenes megoldás visszafordítása vagy upstream hibajavítások ami az ISO-n lévő más csomagok viselkedését is befolyásolhatja. Természetesen ezekkel a változtatásokkal együtt érkeznek upstream csomagfrissítések is

Legfeljebb kettő átmeneti ISO várható két fő kiadás közt, ha szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy minden fő kiadás közt biztosan lesz két kisebb ISO, előfordulhat, hogy minden jól megy és egy is elegendő.

Ezek a kiadások a legutóbbi fő kiadás nevét fogják viselni, amelyet a kiegészítések követnek, neo és nova értelemszerüen.

Kapcsolódva az világűr témához, a kiadványok elnevezésénél a repülés világából merítettünk ihletet. Mindenki ismeri a sikeres Boeing 737-est és annak átdolgozott modelljét, a 737 MAX-ot, vagy az Airbus-t a szintén sikeres A320-as modelljét, amely az átdolgozottat A320 NEO-nak hívja…

Mi a helyzet a munkaterhelés csökkentésével?

A figyelmes olvasók talán észrevették, hogy az Atlantis kiadásának bejelentésében arról írtam, hogy a fejlesztőcsapatunk munkaterhét csökkentjük a hotfix funkcióval. Hogyan illeszkednek ebbe ezek az átmeneti kiadások, nem jelentenek-e ezek több nyomást és munkát a csapatra?

Nos, igen is meg nem is, hadd magyarázzam el.

Ugyebár a hotfix-ek gyakran a fejlesztőcsapat által létrehozott hibajavítások és a közösség által egy ilyen hiba megoldására kínált megoldási lehetőség eredménye. Így ezeket a javításokat viszonylag gyorsan elérhetővé lehet tenni, hála a sok technikailag képzett közösségi tagnak, akikkel mi és az egész Linux közösség rendelkezik.

A neo és a nova verziókkal a fejlesztőcsapatnak viszonylag könnyebb dolga van az upstream javítások és változtatások implementálásában, mert így a javítások száma kisebb lesz, így áttekinthetővé és ezáltal jobban karbantarthatóvá válnak. Rendszerint csak az upstream módosításokat és hibajavításokat vesszük át egy átmeneti kiadással, így a munka egyszerűbbé válik. Végső soron ez az általunk létrehozott új funkciókkal végzett munkát is leegyszerűsíti egy nagyobb kiadáshoz.

Továbbá, ez csökkenteni fogja a kiadási bejelentéseink számát, megakadályozva, hogy a fordítóink kétségbe essenek…

A csapat továbbá dolgozik az ISO-k automatikus létrehozásának módszerén is, és az első tesztek nagyon ígéretesek, de erről a közeljövőben tájékoztatni fogunk titeket.

Az Atlantis neo kiadás

Javasoljuk, hogy olvasd el az Atlantisszal szállított funkciók teljes listáját is itt ezen oldalon.

Az Atlantis neo az eredeti listán felül ezeket a javításokat is tartalmazza:

  • Akadozó/lassú internet- vagy tükörkapcsolat esetén a Pacman nem fogja leállítani a műveleteket, ami sikertelen telepítést eredményez. Ehelyett legfeljebb hatszor próbálkozik a csomagok letöltése közben. Ez jelentősen csökkenti a sikertelen telepítés végkimenetelét.
  • A titkosított telepítés BTRFS-szel mostantól működik a SWAP partíció és a hibernáció kiválasztásával, egyik csapattagunknak és moderátorunknak, Dalto-nak köszönhetően.
  • Korábban a Budgie nem engedte a felhasználónak, hogy hibernálás és felfüggesztés után hozzáférjen a bekapcsolási menühöz, ez mostantól javítva van, azzal, hogy gnome-power-manager alapértelmezés szerint hozzá lett adva. Külön köszönet a Big Daddy Linux közösségnek, amiért a 49. héten a heti disztró kihívásuk során felvetették ezt a hibát.
  • A Calamares telepítő mostantól lehetővé teszi a telepítést 2 GB-nál kevesebb RAM-mal rendelkező rendszerekre. Ez hasznos lehet virtuális gépeken.
  • A virtualbox-ext-oracle csomagot eltávolítottuk a repónkból, mivel az Oracle licencszerződés nem engedélyezi a csomag továbbterjesztését.
  • A power-profiles-daemon felváltotta a TLP-t a jobb hardver-kompatibilitás érdekében, ami kiváló energiamegtakarítást eredményez. A Gnome és Plasma felhasználók számára a power-profil-daemon a DE beállítások menüjébe lett építve.

Egy kis Karácsonyi meglepetés

Normális esetben a fent felsorolt fejlesztések és javítások jelentenék egy átlagos neo kiadás bejelentésének végét. De az Atlantis neo az első átmeneti kiadásunk az új kiadási modellünkben, és mivel az ünnepi szezonban vagyunk, egy kis meglepetéssel kedveskedünk nektek.

  • LXDE lehetőségként hozzá lett adva a DE telepítő menühöz, és alap “vanilla” beállítassal kerül telepítésre.
  • Openbox közte van a közösségi kiadásokban és kissé egyedi témával van felszerelve.
  • Qtile-t is betettük a közösség által készített kiadásainkhoz, a Python-alapú ablakkezelőt “Window Manager” is saját témával és alap beállítással szállítjuk, ezzel segítve nektek elkezdeni a WM használatát.

Ezúton szeretnénk megköszönni a közösségi fejlesztői csapatunknak a kemény munkát és kitartást a kiadások létrehozásában, valamint a közösség visszajelzéseit a tesztelés során.

” To us, each and everyone of you is a precious radiating star that shines on our humble Endeavour…”

The EndeavourOS team

A 2021 évre visszatekintő általános érzés ellenére számunkra ez az év egy rendkívüli év volt, amely egy elbővülő, lelkes és szerető közösséget hozott létre számunkra. Igazi kiváltság, hogy olyan rendkívüli emberekkel vagyunk körülvéve, mint ti vagytok.

Nem is tudjuk kifejezni hálánkat a szeretetért és támogatásért, amelyet 2021-ben kaptunk. Nincs egyetlen olyan szó sem a világ bármely nyelvén, amely méltó lenne a kifejezésre, hogy veletek lehetünk. De megpróbálom a korlátozott képességeimhez mérten a lehető legjobban megfogalmazni.

Hogy az űrutazás témájánál maradjunk, mi vagyunk azok, akik új információkat indítanak az űrbe, de ti… ti vagytok a körülöttünk lévő, elképesztően gyorsan mozgó műholdak, akik továbbítják a kódunkat, és vegyítik azt a szeretetetekkel és lelkesedésetekkel a végtelenbe és azon túl, megadva a disztrónak azt a különlegességét és barátságos arcát.

Számunkra mindegyikőtök egy-egy értékes, fényes csillag, amely szerényen ragyog ránkUtunk során… Köszönjük, hogy megértést, szeretetet, lelkesedést, bölcsességet és fényt adtatok nekünk, mert ezek nélkül az EndeavourOS nem lenne olyan erős, mint amilyenek ma vagyunk…

További Kellemes Ünnepeket Kívánunk nektek, és fantasztikus folytatást kalandozásaid során 2022-ben is…

Atlantis neo itt tölthető le.

Categories: Hungarian