Vertaald door: Darknetmatrix

By Rockwallaby

Na het lezen van de titel zou je kunnen denken,

Oké, Bryan heb je je hoofd gestoten of heb je je medicijnen ingenomen deze week? Je weet toch dat Atlantis al uit is?!?

Wees gerust, ik ben in orde, ik heb geen geheugenverlies en het medicijn gedeelte… Hmm, dat moet ik even checken… Alle gekheid op een stokje, laat het me uitleggen

Grote release vs. hotfix functie vs. tussentijdse release

Ik wil voor de duidelijkheid beginnen dat EndeavourOS een rolling release is en dat de veranderingen en updates op onze ISO’s alleen invloed hebben op de installatie-ervaring en een update van onze offline editie.

We houden op geen enkele manier pakketten achter. De punt release nummers in de ISO naam verwijzen simpelweg naar het jaar van release gevolgd door het aantal releases in dat jaar.

Dit gezegd zijnde, laten we teruggaan naar de Atlantis neo release en hier is wat er aan de hand is:

Grote release– De recente Atlantis release was een grote release die veel verbeteringen en nieuwe functies bevatte die door ons ontwikkelaarsteam werden gecreëerd en geïmplementeerd, naast de reguliere upstream pakketupdates. Een grote release wordt ook “gevierd” met een nieuwe wallpaper en een nieuwe codenaam geïnspireerd door bestaande of fictieve ruimtevaartuig namen.

Hotfix functie – Dit is een express tool voor het dev. team om kleine bug fixes naar een al uitgebrachte ISO te pushen. Deze fixes kunnen zijn, gecorrigeerde fouten gemaakt door ons, workaround scripts om een upstream bug te patchen of upstream bug fixes die geen problemen veroorzaken met andere paketten op de ISO. Zie het gewoon als een pleister, fixes die door deze functie worden gepusht zijn slechts tijdelijke patches.

Interim release – Een interim release levert een licht bijgewerkte versie van een recente grote release, zonder toevoeging van nieuwe features of nieuwe wallpapers. De fixes die deze releases bevatten zijn, omgekeerde workarounds als gevolg van een upstream fix en/of upstream bug fixes of veranderingen die ook het gedrag van andere pakketten op de ISO beïnvloeden. Natuurlijk, met deze veranderingen, zullen ook alle upstream pakket updates meegestuurd worden.

We zullen maximum twee tussentijdse ISO’s uitbrengen tussen grote releases indien nodig. Dit betekent dat elke grote release in de regel geen twee tussentijdse ISO’s zal hebben. Het kan net zo goed één tussentijdse release hebben, afhankelijk van de urgentie en timing.

Deze releases zullen de naam dragen van de laatste grote release gevolgd door de toevoegingen, respectabel, neo en nova.

Enigszins gerelateerd aan ons ruimtevaartthema, hebben wij ons voor de naamgeving van deze releases laten inspireren door de luchtvaartwereld. Iedereen kent de succesvolle Boeing 737 en hun herziene model daarvan, de 737 MAX, of Airbus met zijn al even succesvolle model A320 dat de herziene versie…… A320 NEO noemt…

Hoe zit het met het verminderen van de werklast?

De oplettende lezer onder u heeft misschien opgemerkt dat ik eerder schreef over het verminderen van de werklast voor het dev. team door de toevoeging van de hotfix functie in de Atlantis release aankondiging. Dus hoe passen deze tussentijdse releases daarin, voegen die niet meer druk en werk toe aan het team?

Wel, ja en nee en ik zal het uitleggen.

Weet je, de hotfix patches zijn vaak het resultaat van bugfixes gemaakt door het dev team en de gemeenschap die een workaround biedt voor zo’n bug. Dus, deze patches kunnen vrij snel worden uitgebracht dankzij de vele technisch onderlegde leden van de gemeenschap die wij en de hele Linux gemeenschap hebben.

Met de release van neo en nova heeft het dev. team een relatief makkelijkere taak om upstream fixes en veranderingen door te voeren omdat de fixes dan kleiner in aantal zijn, waardoor ze overzichtelijker zijn en dus beter onderhoudbaar. In de regel wijzigen we alleen upstream veranderingen en bug fixes met een tussentijdse release, waardoor het werk eenvoudiger wordt. Uiteindelijk zal dit ook het werk vereenvoudigen dat gedaan wordt met nieuwe functies die door ons gemaakt worden voor een grote release.

Ook zal het de omvang van onze release-aankondigingen verminderen, wat voorkomt dat onze vertalers in een staat van wanhoop raken…

Het team werkt ook aan een methode om deze ISO’s automatisch te maken en de allereerste testcases zijn veelbelovend, maar we zullen u daar in de nabije toekomst over informeren.

De Atlantis neo release

Wij raden u aan om ook de volledige lijst van functies die met Atlantis worden geleverd hier te lezen, Atlantis neo wordt geleverd met deze toegevoegde fixes bovenop de oorspronkelijke lijst:

  • In het geval van een slechte/langzame internet of mirror verbinding zal Pacman niet stoppen met werken, wat resulteert in een mislukte installatie. In plaats daarvan zal het tot zes keer proberen om pakketten op te halen. Dit zal de kans op een mislukte installatie aanzienlijk verkleinen.
  • Versleutelde installaties met BTRFS werken nu door te kiezen voor SWAP partitie en hibernation, met dank aan ons teamlid en moderator Dalto.
  • Budgie die de gebruiker geen toegang kon geven tot het power menu na hibernation en suspend is nu opgelost met gnome-power-manager dat standaard is toegevoegd. Een dikke pluim naar de Big Daddy Linux gemeenschap voor het aankaarten van deze bug tijdens hun wekelijkse distro uitdaging in week 49.
  • Calamares staat nu installaties toe op systemen met minder dan 2 GB RAM.
  • Virtualbox-ext-oracle is verwijderd uit onze repo omdat de Oracle licentieovereenkomst niet toestaat dat het pakket opnieuw wordt gedistribueerd.
  • power-profiles-daemon heeft TLP vervangen voor een betere hardware compatibiliteit, wat standaard resulteert in een minimale energiebesparing. Voor Gnome en Plasma gebruikers zal de power-profile-daemon geïntegreerd worden in het instellingenmenu van de DE.

Een kleine kerstverrassing

Door Shjim

Normaal gezien zouden de hierboven opgesomde verbeteringen en herstellingen het einde zijn van de aankondiging van een reguliere neo release. Maar Atlantis neo is onze eerste tussenrelease in ons nieuwe releasemodel en omdat we in de Feestdagen periode zitten, hebben we een kleine kerstverrassing voor u toegevoegd.

  • LxDe is toegevoegd als optie aan ons DE optiemenu en zal geïnstalleerd worden met een basis vanille setup.
  • Openbox is toegevoegd aan onze community edities met een basis en licht gethematiseerde setup.
  • Qtile is toegevoegd aan onze community edities, de Python-gebaseerde WM wordt ook geleverd met een licht gethematiseerde en basis setup om u een vliegende start te geven met de WM.

Wij willen ons team van community-ontwikkelaars bedanken voor hun harde werk en doorzettingsvermogen bij het maken van deze edities en de community voor het geven van feedback tijdens het testen.

” Voor ons is ieder van jullie een kostbare stralende ster die schijnt op onze nederige Endeavour…”

Het EndeavorOS team

Ondanks het algemene gevoel dat we allemaal hebben als we terugkijken op 2021, was dit jaar voor ons een buitengewoon jaar dat ons een groeiende enthousiaste en liefdevolle gemeenschap heeft gebracht. Het is een waar voorrecht om omringd te zijn door een groep buitengewone mensen zoals jullie.

We kunnen onmogelijk onze dankbaarheid uitdrukken voor de liefde en steun die jullie ons in 2021 hebben gegeven. Er is geen enkel woord in welke taal dan ook dat uw betrokkenheid bij ons recht doet. Maar ik ga een poging wagen op de best mogelijke manier van mijn beperkte mogelijkheden.

Om in ons ruimtethema te blijven, wij zijn degenen die nieuwe informatie de ruimte in lanceren, maar jullie… jullie zijn de verbazingwekkend snel bewegende satellieten om ons heen die onze code uitzenden en het mengen met jullie liefde en enthousiasme tot in het oneindige en verder, waardoor de distro dat herkenbare warme en verwelkomende gezicht krijgt.

Voor ons is ieder van jullie een kostbare stralende ster die schijnt op onze nederige Endeavour… Bedankt voor het geven van jullie warmte, liefde, enthousiasme, wijsheid en licht, want zonder dat, zou EndeavourOS niet zo sterk zijn als we vandaag zijn…

Fijne feestdagen iedereen en op een fantastische voortzetting van onze reis in 2022…

U kunt Atlantis Neo hier downloaden.

Categories: Nederlands