Vertaald door: Darknetmatrix
Ja, het is je misschien opgevallen dat we zijn begonnen onze releases een naam te geven en we zijn meer dan trots om onze nieuwste te presenteren, Atlantis.
De reden waarom we de releases een naam hebben gegeven, heeft te maken met een verandering van onze werkwijze.
Ons team is gegroeid sinds de laatste release en om elk teamlid de tijd te geven om hun taak uit te voeren, bevriezen we nu de ISO-ontwikkeling op een bepaald punt, om verwarring te voorkomen door het de December-release te noemen, terwijl de ISO een November datum in de naam heeft.
Het benadrukt ook de funfactor in dit project. Net als jullie hebben we gewoon plezier bij het maken en delen van onze releases.
Om in het ruimtethema te blijven, hebben we deze release vernoemd naar Endeavour’s oudere Zustershuttle Atlantis. Ook onze toekomstige releases zullen de namen van andere ruimtevaartuigen dragen … En nee, er komt geen Endeavour-release, of een met de verongelukte Space Shuttle-namen zoals Columbia of Challenger in het geval je het je afvraagt…
EndeavourOS United
Voordat ik inga op de details van de nieuwe release, begin ik met een kleine toevoeging die op de website is gemaakt en een kijkje naar onze toekomstplannen. Hiermee hoop ik ook enkele brandende vragen en verzoeken die we van jullie hebben ontvangen te beantwoorden.
Toen het project in 2019 van start ging, waren we al omringd door een internationale behulpzame gemeenschap. In die tussentijd hebben er diverse EndeavourOS enthousiastelingen Telegram taal-groepen opgericht om een het zoeken naar hulp te vereenvoudigen. Het is tenslotte makkelijker om in je eigen taal naar hulp te vragen.
Die groepen bekrachtigen de vriendelijke sfeer die het project omringt, dus het is de hoogste tijd om deze Telegram-groepen op onze website te erkennen.
De vertegenwoordigde Telegram-taalgroepen voor EndeavourOS zijn Spaans, Nederlands, Turks en natuurlijk onze officiële Engelse groep. Je vindt de link onder Community in de bovenste menubalk om lid te worden.
Discourse, het Zwitserse zakmes forum
Nu ik het toch over talen heb, wil ik even benadrukken dat ons forum ook vertegenwoordigd is in de volgende talen: Arabisch, Catalaans, Fins, Frans, Duits, Hindi, Grieks, Italiaans, Filipijns, Nederlands, Pools, Roemeens, Russisch, Singalees, Spaans, Turks en Oekraïens.
De forumsoftware Discourse is open source en werkt perfect op alle apparaten, inclusief tablets en telefoons. Dus als je niet een account wil aanmaken waarbij een telefoonnummer verplicht is, kan je je forumaccount gebruiken door het in uw browser te openen en het adres toe te voegen als een snelkoppeling op het startscherm van uw mobiele apparaat. Nadat je dat hebt gedaan, zie je ons logo op het scherm, de snelkoppeling waarschuwt je ook, volgens je voorkeuren, alsof het een native app is die op je mobiele apparaat draait.
Een kijkje in de toekomst
In het kielzog van de hierboven genoemde vertegenwoordigde talen, ga ik de komende weken een project starten om de hoofdwebsite meertalig te maken, waarbij ik in fasen aan elke taal zal werken. Welke taal als eerste verschijnt, hangt af van de beschikbare tijd van onze vrijwillige vertalers. Het doel is om het hele project eind 2022 af te hebben. Als je ons hiermee wilt helpen, neem dan contact op met mij (Bryanpwo) , dat kan op het forum, op Telegram of je kunt ook het contactformulier op de website gebruiken.
Net als de release van augustus, is Atlantis alleen gericht op technische verbeteringen, zoals je verderop kunt lezen.
We hebben verzoeken ontvangen of we wat meer DE- en WM-opties in Calamares willen toevoegen.
Op dit moment zijn er enkele community-edities in voorbereiding, zoals Qtile, Openbox en een gloednieuwe WM genaamd Worm, gemaakt door Codic12, een van onze ontwikkelaars van community-edities. We zullen deze uitgeven zodra ze klaar zijn.
Wat DE’s betreft, onderzoeken we de toevoeging van UKUI, LXDE en misschien de terugkeer van Deepin in de nabije toekomst.
We zijn ook in gesprek met een actieve Franse Linux Gaming-communityontwikkelaar om een kant-en-klare editie voor gamers te maken.
Last but not least zijn we EndeavourOS ARM niet vergeten. Een jaar geleden beloofden we een verbeterde installatie-ervaring en nu het stof rond het ISO-NEXT-project neerdaalt, gaan we aan die belofte werken.
De Atlantis-release
Het is drie maanden geleden dat we onze vernieuwde ISO-NEXT-release hebben geïntroduceerd en de respons die we daarop ontvingen was een ware schat aan nuttige feedback, dus iedereen die zijn bevindingen heeft ingediend, heel erg bedankt! Jouw input heeft ons geholpen EndeavourOS naar een hoger niveau te tillen.
Zoals eerder gezegd levert Atlantis veel technische verbeteringen, voor de duidelijkheid, de verbeteringen waar we het over hebben, betreffen meestal de installatie van een nieuw systeem.
Als je EndeavourOS al gebruikt, heb je de nieuwste updates al ontvangen en in het geval van de nieuw toegevoegde community-achtergronden, hoef je alleen maar op de knop in onze Welkom-app te klikken Meer EndeavourOS-achtergronden downloaden om ze op te halen.
EOS apps verbeteringen en toevoegingen
- NVIDIA-gebruikers hebben een nieuwe sanity check voor NVIDIA en kernelupdates. De controle helpt opstartproblemen na de update te voorkomen. Apps UpdateInTerminal, eos-update-notifier en Welcome bevatten deze updatecontrole.
- Welkom heeft een nieuwe knop DE: informatie (DE is de geïnstalleerde bureaubladnaam) en opent de browser naar de speciale DE-infopagina.
- Onze eos-apps-info wordt standaard toegevoegd.
- De eos-apps-info-helper kan nu informatie over veel meer apps weergeven en ondersteunt het gebruik van een webbrowser die u zelf kunt configureren.
- Er is een toevoeging aan paccache-service-manager gemaakt, die nu wordt geleverd met een selectievakje voor het verwijderen van de cache van niet-geïnstalleerde pakketten.
- Een nieuw en verbeterd schemaconfiguratievenster voor eos-update-notifier.
- De functie grub-tools voegt nu indien nodig info en waarschuwingen toe over variabele GRUB_DISABLE_OS_PROBER in /etc/default/grub.
- Een verbetering ten opzichte van AKM die de huidige actieve kernel markeert met het *-symbool.
Calamares
- De optie om logs te verzenden wanneer een installatie is mislukt, werkt nu weer.
- Calamares kan nu de uitvoer van pacman-acties lezen en toont de installatie van de pakketten onder de voortgangsbalk. Met deze toevoeging hebben we niet langer de tweede debug-terminal nodig om log-outputs van pacman te tonen voor pacstrap en schonere scripts.
- We maken nu gebruik van gerandomiseerde EFI-padnaamgeving om te voorkomen dat de efi-invoer wordt overschreven bij het installeren van een tweede EndeavourOS-systeem naast het gebruik van dezelfde ESP.
- XFCE en i3 tegelijkertijd installeren is weer mogelijk – de oude methode gebruiken om i3 setup/theme te installeren (ophalen van GitHub/GitLab) voor nu, in plaats van het skel-pakket voor i3 om i3-thema te kunnen hebben zoals gebruikt in XFCE.
- fstrim.timer is nu standaard ingeschakeld.
- Eigen Nvidia-stuurprogramma – DRM-modusinstelling is standaard ingeschakeld om het probleem van opstarten naar een zwart scherm voor Optimus-systemen op te lossen.
- Nvidia-stuurprogramma wordt nog steeds standaard geïnstalleerd als de gebruiker opstart vanaf Nvidia Boot Option, nu wordt nvidia-drm.modeset=1 toegevoegd aan de grub-kernelregel om te voorkomen dat het systeem met Nouveau wordt opgestart.
- BTRFS gebruikt nu zstd voor installatie op zowel SSD als HDD.
- Een pakketlijst opschonen op i3-wm en alle DE-selecties om alleen de meest noodzakelijke instellingen te installeren.
- De EndeavourOS repo-pakketten en de welkom-app maken nu standaard verbinding met GitLab, om problemen te voorkomen voor gebruikers in landen die GitHub hebben geblokkeerd. Hoewel de optie om verbinding te maken met GitHub er nog steeds is voor degenen die dat willen.
- Om dezelfde reden hebben we GitHub van onze spiegelserverlijst verwijderd.
- De methode om een van de community-edities te installeren is gewijzigd. Nu kies je eerst de community-editie, een pakket met vaste instellingen dat niet kan worden gewijzigd om mislukte installaties te voorkomen, en dan kom je bij de basispakketmodule waar je bepaalde pakketten kunt deselecteren als je dat wilt. Zo niet, dan kunt u het laten zoals het is, wat ten zeerste wordt aanbevolen voor nieuwe en onervaren gebruikers. Om het wat duidelijker te maken hier een filmpje:
ISO en lopende systemen
- OS Prober wordt standaard opnieuw geïnstalleerd voor een betere ervaring bij het beheren van meerdere systemen met meerdere opstartprocedures.
- Verbetering voor legacy boot, het label voldoet nu aan de vereisten voor FAT-opmaak.
- We bieden nu de mogelijkheid om je eigen bash-commando’s te schrijven naar het bestand user_commands.bash. Deze functie is een geavanceerde uitbreiding van de bestaande functie in het bestand user_pkglist.txt.
- Legacy/Bios boot heeft nu een vaste labelnaam om het compatibel te maken met oudere BIOS-systemen.
- Het r8168-stuurprogramma is niet meer op de ISO geïnstalleerd, de r8169-module uit de kernel wordt standaard gebruikt wanneer de ISO opstart. Automatische detectie maakt het echter mogelijk om de r8168-module te installeren en indien nodig over te schakelen naar een pop-upbericht dat in die gevallen verschijnt. Indien gekozen, zal het systeem het stuurprogramma lokaal installeren vanaf de ISO (geen internetverbinding nodig) en de r8168-module inschakelen, die ook op het geïnstalleerde systeem zal worden gebruikt.
- Er zijn VMD-fixes gemaakt om te voorkomen dat het probleem van schijven met Intel RST-technologie niet door het systeem wordt herkend.
- Om bepaalde PCIe-gebaseerde M.2-schijven door het systeem te laten herkennen, is nvme_load=YES standaard toegevoegd aan GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT in /etc/default/grub.
- SWAY WM gebruikt nu ly DM als een tijdelijke oplossing vanwege lightdm-problemen in combinatie met de WM.
- Pipewire is nu standaard ingeschakeld.
- Er zijn enkele nieuwe community-achtergronden toegevoegd, waaronder de afbeeldingen die in deze aankondiging worden gebruikt.
- Er is een hotfix-functie toegevoegd aan de ISO, zodat de ontwikkelaars onmiddellijk een bugfix naar de ISO kunnen pushen zonder een nieuwe te maken. De hotfix-functie start automatisch in de Welcome-app en controleert en downloadt fixes voordat Calamares is gestart. Deze functie is beschikbaar vanaf deze release en later, dus in eerdere releases is deze functie niet ingebakken. Dit betekent niet dat de ISO ook in een rollende release zit, het offline installatieprogramma heeft periodiek nog steeds een nieuwe ISO-release nodig. De hotfix-functie geeft ons alleen de mogelijkheid om sneller te anticiperen wanneer een bug zich voordoet, het helpt ook om de werkdruk voor het dev-team te verminderen.
Veel plezier ermee!
Aan alle aspirant-astronauten en zeilers van EndeavourOS die Atlantis willen proberen, heb ik twee belangrijke dingen te zeggen.
Ten eerste, hoewel we deze release zorgvuldig hebben getest, moet je er rekening mee houden dat we geen toegang hebben tot alle werkende hardware ter wereld, dit project is tenslotte een liefdeswerk. Als je een probleem tegenkomt, laat het ons dan weten en samen kunnen we de installatie-ervaring verbeteren.
En last but not least, je bent niet alleen tijdens je reis, onze fantastische community is er om je te helpen bij het vormgeven van je Endeavour, heb er gewoon plezier mee!
Ik hoop dat we je de inspiratie hebben gegeven om onze Atlantis-release eens te proberen, want het was een puur plezier voor ons om het voor je te creëren.
Met Liefde,
Het hele EndeavourOS-ontwikkelteam, moderators, vertalers en communityleden.
One Reply to “De Atlantis-release is in omloop”
Comments are closed.