Kääntäjä Manuel
Kun olet lukenut otsikon, saatat ajatella:
Okei, Bryan, oletko lyönyt pääsi vai otitko lääkkeesi tällä viikolla? Tiedäthän, että Atlantis on jo julkaistu?!?
Voitte olla varmoja, että olen kunnossa, minulla ei ole muistinmenetystä, ja lääkitys… Hmm, se pitää tarkistaa… Vitsit sikseen, alla selitys.
Pääjulkaisu vs. hotfix-ominaisuus vs. välijulkaisu
Haluan aloittaa selventämällä, että EndeavourOS on ns. rolling release (=päivittyy jatkuvasti) ja että ISO-versioissamme olevat muutokset ja päivitykset vaikuttavat vain asennuskokemukseen ja offline-versiomme päivitykseen. Emme pidättele paketteja millään tavalla. ISO:n nimessä olevat pistemäiset julkaisunumerot viittaavat yksinkertaisesti julkaisuvuoteen, jota seuraa kyseisen vuoden julkaisujen lukumäärä. Tämän sanottuani palataanpa takaisin Atlantis neo -julkaisuun ja katsotaan, mitä mikäkin on.
Pääjulkaisu – Viimeisin Atlantis-julkaisu oli tärkeä julkaisu, joka sisälsi paljon parannuksia ja uusia ominaisuuksia, jotka kehittäjätiimimme loi ja toteutti säännöllisten upstream-pakettipäivitysten (jatkossa “ylävirta” ) lisäksi. Suurta julkaisua “juhlitaan” myös uudella taustakuvalla ja uudella koodinimellä, joka on saanut inspiraationsa olemassa olevien tai kuvitteellisten avaruusalusten nimistä.
Hotfix-ominaisuus – Tämä on kehitystiimin pikatyökalu pienten bugikorjausten levittämiseen julkaistuun ISO-versioon. Nämä korjaukset voivat olla meidän luomien virheiden korjauksia, kiertokeinoja, joilla korjataan ylävirran virheitä, tai ylävirran virhekorjauksia, jotka eivät häiritse muita ISO:n paketteja. Sitä voi pitää vain paikkauksena, sillä tämän ominaisuuden avulla julkaistut korjaukset ovat vain väliaikaisia korjauksia.
Välijulkaisu – Välijulkaisu on hieman päivitetty versio viimeisimmästä pääjulkaisusta. Tähän ei ole lisätty uusia ominaisuuksia tai uusia taustakuvia. Näiden julkaisujen sisältämät korjaukset ovat käänteisiä kiertoteitä, jotka johtuvat ylemmän tuotantoketjun korjauksesta ja/tai ylemmän tuotantoketjun vikakorjauksista tai muutoksista, jotka vaikuttavat myös muiden ISO:n pakettien käyttäytymiseen. Tietenkin näiden muutosten mukana toimitetaan myös kaikki upstream-pakettipäivitykset.
Tarvittaessa tuotamme enintään kaksi välijulkaisua pääjulkaisujen välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiseen pääjulkaisuun ei pääsääntöisesti tule kahta väliaikaista ISOa. Sillä voi yhtä hyvin olla yksi välijulkaisu kiireellisyydestä ja ajoituksesta riippuen.
Näissä julkaisuissa on viimeisimmän pääjulkaisun nimi, jonka lisäksi nimessä on neo, ja myöhemmin nova.
Avaruusteemaan liittyen otimme näiden julkaisujen nimeämisessä inspiraation ilmailumaailmasta. Kaikki tuntevat menestyksekkään Boeing 737:n ja sen uudistetun mallin 737 MAX, tai Airbusin yhtä menestyksekkään A320-mallin, jolle uudistuksessa annettiin nimi A320 NEO…
Entä työkuorman vähentäminen?
Tarkkaavainen lukija on ehkä huomannut, että kirjoitin Atlantiksen julkaisuilmoituksessa kehittäjätiimin työmäärän vähentämisestä hotfix-ominaisuuden lisäämisellä. Miten nämä välijulkaisut sopivat tähän, eivätkö ne lisää tiimin paineita ja työtä?
No, kyllä ja ei, minäpä selitän.
Hotfix-korjaukset ovat usein seurausta kehitystiimin ja yhteisön tekemistä bugikorjauksista, jotka tarjoavat korjaustavan tällaiseen bugiin. Nämä korjaukset voidaan siis julkaista melko nopeasti, kiitos monien teknisesti taitavien yhteisön jäsenten, joita meillä ja koko Linux-yhteisöllä on.
Neon ja novan julkaisun myötä kehitystiimillä on suhteellisesti helpompi työ toteuttaa korjauksia ja muutoksia, koska korjaukset ovat silloin määrällisesti pienempiä, mikä tekee niistä helpommin kartoitettavia ja siten paremmin ylläpidettäviä. Pääsääntöisesti toimitamme upstream-muutokset ja -virhekorjaukset vain välijulkaisun yhteydessä, mikä tekee työstä suoraviivaisempaa. Lopulta tämä helpottaa myös työtä, jota tehdään uusien ominaisuuksien kanssa, jotka luomme pääjulkaisua varten.
Lisäksi, se vähentää julkaisuilmoitustemme kokoa, mikä estää kielenkääntäjiämme vajoamasta epätoivon partaalle…
Tiimi työskentelee myös menetelmän parissa, jolla nämä ISO-tiedostot luodaan automaattisesti, ja ensimmäiset testitapaukset ovat hyvin lupaavia, mutta kerromme siitä lisää lähitulevaisuudessa.
Atlantis neo -julkaisu
Suosittelemme, että luet myös täydellisen luettelon Atlantiksen mukana toimitetuista ominaisuuksista täältä, Atlantis neo sisältää nämä lisätyt korjaukset alkuperäisen luettelon lisäksi:
- Jos internet- tai peiliyhteys on huono tai hidas, Pacman ei enää lopeta toimintaansa, mikä johti asennuksen epäonnistumiseen. Sen sijaan se yrittää jopa kuusi kertaa hakea paketteja. Tämä vähentää epäonnistunutta asennusta huomattavasti.
- Kryptatut (=salatut) BTRFS-asennukset SWAP-osion ja horrostilan kanssa toimivat, kiitos tiimimme jäsenen ja moderaattorin nimeltään Dalto.
- Se, että Budgie ei pysty päästämään käyttäjää käyttämään virranhallintavalikkoa horrostuksen ja keskeytyksen jälkeen on nyt korjattu lisäämällä gnome-power-manager oletusarvoisesti. Iso kiitos Big Daddy Linux -yhteisölle, joka otti tämän bugin esille viikoittaisen distro-haasteen aikana viikolla 49.
- Calamares sallii nyt asennukset järjestelmiin, joissa on alle 2 GB RAM-muistia.
- Virtualbox-ext-oracle on poistettu pakettivarastostamme, koska Oraclen lisenssisopimus ei salli kyseisen paketin uudelleenjakelua.
- power-profiles-daemon on korvannut TLP:n paremman laitteistoyhteensopivuuden vuoksi, mikä johtaa pienempään virrankulutukseen oletusarvoisesti. Gnome- ja Plasma-käyttäjille power-profile-daemon integroidaan DE:n asetusvalikkoon.
Normaalisti edellä luetellut parannukset ja korjaukset olisivat loppulauseet tavallisessa neo-julkaisussa. Atlantis neo on kuitenkin ensimmäinen välijulkaisumme uudessa julkaisumallissamme, ja koska nyt on joulusesonki, olemme lisänneet siihen pienen jouluyllätyksen.
- LxDe on lisätty vaihtoehtona DE-valikoimaamme, ja työpöytä on muokkaamaton perusasennus
- Openbox on lisätty yhteisöversioihimme perusteemalla pienin lisäyksin
- Qtile on lisätty yhteisöversioihimme, Python-pohjainen WM toimitetaan myös hieman teemoitetulla ja perusasennuksella, joka antaa sinulle alkupotkun WM:n käyttöön.
Haluamme kiittää yhteisömme kehittäjätiimiä kovasta työstä ja sinnikkyydestä näiden versioiden luomisessa sekä yhteisöä palautteen antamisesta niiden testaamisen aikana.
“Meille jokainen teistä on kallisarvoinen säteilevä tähti, joka loistaa vaatimattomalle pyrkimyksellemme…”.
EndeavourOS-tiimi
Huolimatta siitä yleisestä tunteesta, joka meillä kaikilla on, kun katsomme taaksepäin vuoteen 2021, tämä vuosi oli meille poikkeuksellinen vuosi, joka toi meille laajenevan innostuneen ja rakastavan yhteisön. On todellinen etuoikeus olla teidänlaistenne poikkeuksellisten ihmisten ympäröimänä.
Emme voi mitenkään ilmaista kiitollisuuttamme siitä rakkaudesta ja tuesta, jota olette antaneet meille vuonna 2021. Missään maailman kielissä ei ole yhtä ainoaa sanaa, joka tekisi oikeutta osallistumisellenne kanssamme. Mutta aion yrittää sitä parhaalla mahdollisella tavalla rajallisten kykyjeni puitteissa.
Avaruusteemassa pysyäkseni, me olemme ne, jotka laukaisevat uutta tietoa avaruuteen, mutta te… te olette hämmästyttävän nopeasti liikkuvia satelliitteja ympärillämme, jotka lähettävät koodimme ja lisäävät sen rakkauteenne ja innostukseenne äärettömyyteen ja sen ulkopuolelle, antaen jakelulle lämpimät ja tervetulleet kasvot.
Meille jokainen teistä on kallisarvoinen säteilevä tähti, joka loistaa vaatimattomalle Endeavourillemme… Kiitos, että annatte meille lämpönne, rakkautenne, innostuksenne, viisautenne ja valonne, sillä ilman niitä EndeavourOS ei olisi niin vahva kuin olemme tänään…
Hyvää joulua kaikille ja fantastista jatkoa matkallemme vuonna 2022!
Voit ladata Atlantis neo:n täältä.